2023-10-30

A divizionas. Sezono finišas – be staigmenų ir pokyčių

Elitinio MFL čempionato uždanga nusileido sklandžiai ir be jokių ekscesų. Gal net kažkiek nuobodokai. Jau pirmoje turo dalyje Eagle Team-Setaltas atsakė į sidabro vertės klausimą, tad El Dorado ir Dinamikos rungtynės virto tik principiniu pasižaidimu. Fortitudo taip pat išlaikė paskutinį egzaminą ir 4-os vietos niekam neperleido.

REZULTATAI.



ERELIAI. Prieš paskutinį turą divizione buvo likę keli klausimai, o vienas iš jų konkrečiai lietė Eagle Team-Setaltas ir FK Rytas rungtynes. Jei Ryto futbolininkai būtų atėmę taškus iš Erelių, pastarųjų šansai antrus metus iš eilės finišuoti antroje vietoje būtų priklausę nuo El Dorado ir Dinamikos mačo baigties. Savo ruožtu, laimėję prieš Rytą Eagle Team būtų be jokių išlygų užsitikrinę sau sidabrinę puotą MFL sezono uždarymo renginyje.

Ryto komandai paskutinis turas nežadėjo jokių permainų – nei pergalė, nei pralaimėjimas nebūtų pakeitęs rytiečių pozicijos turnyrinėje lentelėje. Nepaisant to, rytiečiai į Fanų stadioną surinko gan tvirtą startinį 7-uką, žaidė ramiai, per galvą nesivertė, bet ir baltos staltiesės varžovams nepatiesė.

Visgi tikėtina, kad skirtinga komandų motyvacija turėjo įtakos rungtynių baigčiai. 10 minučių raktų nuo Ryto vartų spynos ieškoję Eagle Team futbolininkai iš pradžių patikrino varžovų vartininką, po to – virpstą, o galiausiai Tadas Olbikas parodė kamuoliui kelią į vartus. Ir sukig tuo įvarčiai pabiro.

12 min. Pavel Pelakauskas nuostabiu smūgiu įsriegė kamuolį į tolimą viršutinį, dar po keturių minučių pasižymėjo Deividas Linauskas, o pirmą kėlinį dviem įvarčiais užbaigė Lukas Vaičiūnas. Tarpe jų įsipaišė ir Ryto žaidėjo Armino Lapinsko pataikymas, bet buvo daugiau nei akivaizdu, kad Eagle Team pergalės iš savo rankų jau nebepaleis.

Taip ir nutiko. Antrame kėlinyje per pirmas 15 minučių Ereliai įmušė dar šešis ir 40 minutę pirmavo 11:1. Baigiantis susitikimui Aurimas Baubkus ir Ignas Griškonis šiek tiek pasaldino Ryto pralaimėjimo kartėlį, tačiau galutinis rezultatas jokių klaustukų nepaliko – 13:3 ir Eagle Team pergalė.

„Į rungtynes susirinkome pakankamai gausiai, turėjom du keitimus, atėjo visi, kurie nori žaisti, parodyti ką sugeba. Aišku, mes didelį darbą padarėme dar praėjusiame ture, kai įveikėme Alytį. O šiandien ir Rytas jau buvo ne toks aštrus, žaidė be keitimų, kai kurie – ir su traumomis. Tad natūralu, kad jie mums rimčiau pasipriešinti nesugebėjo. Manau, kad rezultatas dėsningas tiek šiose rungtynėse, tiek ir čempionate. Ištraukėme iš šio sezono viską, ką galėjome. Sezono eigoje šiek tiek atjaunėjome, atsinaujinome, atėjo žaidėjai kurie norėjo žaisti, norėjo laimėti. Smagu, kad jaunimas pritapo prie kolektyvo, tikriausiai mums jau ir reikėjo to šviežio kraujo“, – po dvikovos samprotavo Eagle Team treneris Dmitrij Timko.

Eagle Team-Setaltas antrą vietą A divizione iškovojo antrą kartą iš eilės – ir šeštą kartą per visą MFL istoriją. Tuo metu Rytas, lyginant su 2022 metais, žengė žingsnelį atgal ir nutūpė ant 6-o laiptelio.

ALYTIS. Po praėjusio sezono vienu laipteliu atgal pažengė ir Alytis. Tiesa, prieš paskutines šio sezono rungtynes alytiškiai dar puoselėjo viltį finišuoti ant to pačio laiptelio kaip ir 2022-aisiais. Jiems tereikėjo įveikti Novovileisk ekipą ir sulaukti Fortitudo dovanėlės. 

Savo reikalus alytiškiai susitvarkė, nors ir nelengvai, bet nugalėję SFK Novovileisk ekipą. Antradienį Naujosios Vilnios futbolininkai užsitkrino divizione 7-ą vietą, tad ketvirtadienį susirinko tik garbingai sudalyvauti. Žaisdami be keitimų jie ir sudalyvavo. Iki 24 minutės rezultatas buvo lygus 1:1, bet Benas Paulėkas pasistengė, kad į pertrauką Alytis išeitų turėdamas vieno įvarčio persvarą.

Kuomet 28 min. Titas Vitukynas padidino alytiškių pranašumą iki dviejų, o 30 min. Herkus Biekša kilstelėjo kartelę iki trijų įvarčių, didesnių abejonių dėl Alyčio pergalės nebeliko. Tiesa, Novovileisk žaidė iki galo, 50 minutę Arnoldas Čepkauskas dar pamažino atsilikimą iki 4:6, bet paskutinis kamuolys suspurdėjo Novovileisk vartų tinkle ir pergalę 7:4 šventė Alytis.

Po rungtynių Alyčio vadovas Mykolas Adamavičius neslėpė, kad 4-a vieta galutinėje rikiuotėje būtų malonesnis vaizdelis, nei 5-a. „Jei Fortitudo praloš, mūsų nuotaikos bus visai neblogos, nes pakartotume praėjusių metų rezultatą. Pagal tai kaip startavome, 4-a vieta būtų visai neblogas rezultatas. Mes per savo istoriją MFL lygoje visą laiką ėjome tik į priekį, norisi, kad ir šiais metais nebūtų regreso. Nors jei nepavyks, tai nieko nepadarysi. Sezono pradžia mums buvo labai nesėkminga, tiek dėl traumų, tiek ir dėl kitų priežasių. Įpusėjus čempionatui sulaukėme papildymo, pasijungė Povilas Kalimavičius, Titas Vitukynas, tad ir žaidimas pagerėjo. Šiaip, nuotaikos normalios, lauksime kitų metų. Su dabartiniu branduoliu mes tikrai galime žaisti ir kovoti su visais. Jei būtume nebarstę taškų su diviziono naujokais, gal ir šiais metais būtume galėję kovoti dėl medalių“, – samprotavo M. Adamavičius.

Tuo metu Novovileisk beliko guostis, kad jie bent jau išsaugojo vietą A divizione. „Neslėpsiu, prieš sezoną kalbėjome apie medalius ir dalyvavimą MFL sezono uždaryme. Tačiau, futbolo dievai parodė mums mūsų vietą. Tiesa sakant, komanda sezono eigoje subyrėjo tikrąja to žodžio prasme. Be to, reikia suprasti, kad siekti pergalių su tokiais žaidėjais, kaip V. Baranovskis, P. Smolkovas, A. Kondratovičius, G. Vilkin yra viena, o žaisti be keitimų su visiškai naujais ir minifutbole neapšaudytais žmonėmis – visai kas kitą. Dėl to turbūt ir tas sezonas gavosi bene sunkiausias mūsų komandos istorijoje. Kita vertus, mums tai buvo gera pamoka ir lieka tik pasidžiaugti, kad ji nebuvo tokia skausminga, nes mums pavyko išlikti A divizione. Tikiu, kad pasimokę iš savo klaidų kitais metais galėsime pradėti naują etapą. Ir pradėsime nuo komandos komplektavimo“, – teigė Novovileisk atstovas Arnoldas Čepkauskas.

FORTITUDO. Alytis virtualioje A diviziono turnyrinėje lentelėje ant 4-ojo laiptelio išsilaikė neilgai. Vos 7 žaidėjus į Fanų stadioną delegavę fortitudininkai pirmavo po 12 min. pelnyto Deivido Maciulevičiaus įvarčio, bet 26 min. Egijus Grinis rezultatą išlygino. Tiesa, lygiosios Fortitudo ekipos taip pat nebūtų nuliūdinusios, nes tarpusavio dvikovose su Alyčiu fortitudininkai turėjo minimalią persvarą (3:0, 1:3 ir 2:2).

Visgi skaičiuoti tarpusavio įvarčių neprirekė. 32 min. Ronaldas Grižas pasiuntė antrą kamuolį į Prima Line vartus, o per likusį laiką rezultatas taip ir nepasikeitė. Laimėjusi 2:1 Fortitudo išstūmė Alytį iš 4-os pozicijos ir sezoną užbaigė su, kaip įprasta sakyti, mediniais medaliais.

„Aš asmeniškai tokį rezultatą vertinu neigiamai, nes mano asmeninis noras buvo leistis žemyn. Tačiau komanda manė kitaip. O jei rimtai, tai sezoną reiktų vertinti teigiamai. Su visomis A diviziono komandomis kovojome, visas (išskyrus El Dorado) bent kartą įveikėme, palikome už nugaros Alytį, nepaisant Tučinskio žodžių apie lavonų komandą aplenkėme ne tik naujas komandas iš B diviziono, bet ir tą patį Rytą. Tad viskas gerai, neturime kuo skųstis“, – pareiškė Fortitudo vadovas Gabrielius Butkevičius.

Tuo metu pernai B divizione auksą susišlavusi Prima Line A divizione užėmė paskutinę – 8 vietą ir pagal rotacijos principus turėtų ruoštis sugrįžimui į B lygį. Apibendrindamas sezoną PR atstovas Žilvinas Danilevičius bedė pirštu į didžiausią problemą – komplektaciją. „Šiais metais faktiškai prieš kiekvienas rungtynes vyravo klausimai ne „kaip žaisim?“, ar „kas ką keis?“, o ar „turėsim keitimų?“ ir „kas gali žaisti ne savo pozicijoje?“. Dėl ilgalaikių traumų iš esmės buvom silpnesni nei pernai, tad toks galutinis rezultatas nestebina. Bet yra ir pliusų, manau, kad gavom konkurencingo lygio varžybų patirties, kuri mums pravers ateityje“, – vylėsi Ž. Danilevičius.

ČEMPIONAI. Pagal tvarkaraščio sumanytojų pirminę idėją paskutinėse paskutinio turo rungtynėse Dinamika turėjo pateikti El Dorado ekipai paskutinį egzaminą. Dar prieš kelis turus atrodė, kad sumanymo būta neprasto, nes Dinamika žengė antroje vietoje, tad dinamiškieji visai logiškai skaitėsi pagrindiniais čempionų konkurentais.

Deja, prieš pat mačą paaiškėjo, kad Eagle Team pastangomis El Dorado ir Dinamika susitikimas nebeturi jokios turnyrinės reikšmės. Erelių pergalė prieš Rytą paliko dinamiškuosius ant 3-iojo prizininkų pakylos laiptelio, tad vieninteliu motyvacijos šaltiniu tapo noras duoti rimtą kovą čempionams.
Ir neina sakyti, kad Dinamika tos kovos nedavė. Kai 7 min. Dariuš Jankovskij pelnė pirmą įvartį ir išvedė Dinamiką į priekį, netgi susidarė įspūdis, kad dinamiškieji gal ir gali užsikabinti, juo labiau, kad eldoradininkai rungtynes pradėjo tarsi nuleistomis padangomis. Bet po praleisto įvarčio El Dorado garvežys užsikūrė – ir pajudėjo į pergalę.

11 min. iš distancijos pykštelėjo Darius Pupliauskas, dar po kelių minučių pasižymėjo Artur Juchno, o 21 min. pavyzdinė El Dorado kontra virto etaloniniu Martyno Rašinsko įvarčiu iš pusės metro. 23 min. varžovų klaida pasinaudojo A. Juchno, ir nors Pavel Sorokin ant pirmo kėlinio galo dar spėjo atsakyti įvarčiu, tačiau žaidimo eiga Dinamikai nieko gero nežadėjo.

Antrą kėlinį El Dorado pradėjo trijų įvarčių salve ir 31 minutę jau pirmavo 7:2. Nors P. Sorokin dar bandė gaivinti intrigą ir dviem savo įvarčiais sumažino Dinamikos atsilikimą iki 4:7, bet M. Rašinskas 43 min. padėjo tašką pagal visas žaidimo su Dinamika žanro taisykles: perimtas kamuolys aikštės viduryje, smūgis iš kairės ir į tuščius vartus.

„Norėjosi sezoną baigti pergale. Gal iš pradžių buvome kažkiek išsibalansavę, bet vėliau perėmėme kamuolio kontrolę, sumušėme savo įvarčius ir pakankamai ramiai užbaigėme rungtynes. Aišku, keturi praleisti mums yra gan daug, tačiau Dinamika visada žaidžia su papildomu futbolininku, ji susikuria daug progų, pelno daug įvarčių, tad toks jų rezultatyvumas mūsų nenustebino“, – po rungtynių konstatavo pirmą kartą MFL LIVE studijoje apsilankęs El Dorado vartininkas Andrius Juzkiv.

Nors paskutinės rungtynės jokios įtakos El Dorado padėčiai turnyrinėje lentelėje neturėjo, bet tam tikri niuansai visgi buvo. Iškovoję 20-ą pergalę eldoradininkai pagerino komandinį surinktų taškų rekordą (60 taškų prieš 59-is 2016-ais), o pelnę 8 įvarčius – pagerino ir komandinį visų laikų rezultatyvumo rekordą (136 prieš 131-ą 2016-ais). Kita vertus, eldoradininkai dar pasiliko erdvės ir naujiems rekordams. Pavyzdžiui: kiaurai pergalingam čempionatui.

„Gal ir nelabai gražiai tas vienas pralaimėjimas atrodo. Nes mes į kiekvienas rungtynes ėjome tik laimėti, nežiūrėdami į statistiką. Kita vertus, tai reiškia, kad kitam sezonu turėsime didesnius tikslus – laimėti visas rungtynes ir iškovoti Auksinę MFL taurę. O jei rimčiau, tai kitais metais irgi stengsimės iškovoti viską kas įmanoma, o kaip pasiseks – bus matyti“, – teigė A. Juzkiv.

Tuo metu Dinamika antrą sezoną iš eilės finišavo su bronzos medaliais. Tiesa, šiais metais Sergejaus Viliavino komandos ambicijos buvo didesnės, o ir galimybės nuskinti bent jau sidabrą – atrodė realesnės. Tačiau juodoji rugpjūčio atkarpa su pralaimėjimais Rytui, El Dorado ir Alyčiui, bei priešpaskutinio turo pabyrėjimas su Fortitudo lėmė, kad dinamiškųjų sidabrinės svajos virto bronzine realybe.

LENTELĖ. Paskutinis turas jokių permainų į turnyrinę lentelę neįnešė, viskas liko savo vietose, kaip kad ir buvo prieš paskutinį ketvirtadienį. 



Prieš sezoną atliktose komandų išsidėstymo prognozėse Apžvalgininkas labai solidžiai skyrė dvi pirmas vietas El Dorado ir Eagle Team – Setaltas komandoms. Taip pat verta atkreipti dėmesį ir į diviziono vidutiniokų – Fortitudo, Alyčio ir Ryto išdėstymą. O ir Prima Line prognozėje ne per stipriausiai nutolo nuo realybės.

Tačiau visą šią medaus statinę labai stipriai apkartino Novovileisk iškėlimas ir Dinamikos nuvertinimas. Ambincinga Naujosios Vilnios komanda nesusidorojo su spaudimu ir finišavo 7-oje pozicijoje, tuo metu Dinamika numojo ranka į abejones dėl labai ribotos rotacijos ir finišavo 3-ioje vietoje. Aišku, išsilaikyti prizininkų trejetuke padėjo ir trigubas papildymas prieš paskutinę čempionato atkarpą, tačiau į paskutinę vietą Dinamika niekaip netempė. 

PROGNOZĖ:
1. El Dorado
2. FK Eagle Team – Setaltas
3. SFK Novovileisk
4. FK Rytas 
5. FK Alytis
6. FK Fortitudo
7. FK Prima Line
8. FK Dinamika

STATISTIKA. 42 įvarčiai per 4 rungtynes, arba po 10,5 vidutiniškai per rungtynes.

Paskutinėms sezono rungtynėms įvarčių pasitaupė Eagle Team-Setaltas, antrą ketvirtadienį iš eilės gerinęs komandinį sezono rezultatyvumo rekordą. Jei aną ketvirtadienį Ereliai sumušė 10, tai šįsyk pakylėjo kartelę iki 13.

Su 8 įvarčiais sezoną uždarė El Dorado, 7 sukalė Alytis, po 4 įpaišė Novovileisk ir Dinamika, bet taškų už tai negavo. Su 3 įvarčiais pasirodymą baigė Rytas.

Prasčiausiai su įvarčiais sekėsi Prima Line ir Fortitudo komandoms. PL įmušė 1, Fortitudo – 2. Bet kadangi visi 3 įvarčiai sukrito tarpusavio mače, tai vieni gavo 0, o kiti – visus 3 taškus.

Kita vertus, Fortitudo taškus gavo ne tik už įmuštus, bet ir vos 1 praleistą. Prima Line praleido 2, Eagle Team – 3 goliukus.

Daugiausiai bėdų gynyboje turėjo 13 išsitraukęs Rytas, 8 išsiėmė Dinamika, 7 – Novovileisk. Po 4 prasileido El Dorado ir Alytis. Bet nuotaikos jiems tai anaiptol nesugadino.

Komandinėje sezono įskaitoje dominavo El Dorado: čempionai įmušė 136, praleido – 27 ir buvo absoliučiai geriausi. 

Prasčiausiai puolime sekėsi paskutinę vietą užėmusiai Prima Line komandai, kuri per 21 mačą pasižymėjo vos 51 kartą. Didžiausių bėdų su gynyba turėjo Novovileisk, prasileidę 131 įvartį, bet pagal įmuštus – 64, jie aplenkė ne tik PL, bet ir Fortitudo (61), o ir nuo Alyčio (65) bei Ryto (68) atsiliko tik nežymiai.

SNAIPERIAI. 21 ture 5 įvarčių salve driokstelėjo asmeninį MFL rezultatyvumo rekordą pagerinęs Eagle Team atstovas Lukas Vaičiūnas. Spalį puikią formą pagavęs Lukas tinkamai pavadavo dėl sveikatos problemų iš rikiuotės iškritusį Gediminą Skrocką ir per paskutines ketverias komandos rungtynes įmušė 10 įvarčių, o iš viso per sezoną pasižymėjo 14 kartų.

Po 3 įvarčius sumušė Pavel Pelakauskas (Eagle Team), Titas Vitukynas (Alytis), Artur Juchno ir Martynas Rašinskas (abu El Dorado), bei Pavel Sorokin (Dinamika).

Dubliais sezoną užbaigė Vladislav Ravdanovič (Eagle Team) ir Arnoldas Čepkauskas (Novovileisk).

Diviziono Auksinio batelio savininku antrą kartą iš eilės tapo Dinamikos puolėjas Dariuš Jankovskij. Pernai jo sąskaitoje buvo 43, o šiais metais – net 54 įvarčiai. Nuo šiol tai naujas asmeninis rezultatyvumo rekordas visuose MFL divizionuose.

Sidabrinį batelį pelnė El Dorado senbuvis M. Rašinskas. 33 įvarčius sumušęs Martynas aikštėje siautė kaip geriausiais jaunystės laikais ir tik per plauką atsiliko nuo 2016 metais demonstruoto rezultatyvumo (34 įvarčiai). Tiesa, 2013 metais rezultatyviausias visų laikų MFL žaidėjas buvo atsižymėjęs 47 įvarčiai, bet tąsyk MR vilkėjo MSC, o ne ELD marškinėlius.

Bronzinis batelis priklauso kitai MFL legendai ir klubo „200“ nariui Gediminui Skrockui. 26 įvarčiai – geriausias Gedimino rezultatas vilkint Eagle Team aprangą. Be jokių abejonių tų įvarčių būtų buvę ir daugiau, jei ne trauma, išbraukusi GS iš snaiperių lenktynių po 17 turo.

DRAUSMĖ. 2 geltonos kortelės per ketverias rungtynes. Jų autoriais tapo Herkus Biekša (Alytis) ir Deividas Radžiūnas (Prima Line).

Absoliučiu šios kategorijos lyderiu liko Ryto atstovas Eduardas Tučinskis – 2 raudonos ir 1 geltona, neprastą statistiką demonstravo Meirūnas Olišauskas bei Edvinas Mučinis ( apie po 1 raudoną ir 2 geltonas).

PROGNOZĖS. Apžvalgininkas sezoną užbaigė su trenksmu, teisingai nuspėdamas visų keturių mačų baigtis. Eagle Team, Alytis, Fortitudo ir El Dorado patvirtino Apžvalgininko prognozes, tiesa, su tiksliais rezultatais susitarti nepavyko.

Bet vis tiek – turas laimėtas 4:0, o bendras santykis po 21 turo – 66:21.

TURO RINKTINĖ.

Turnyrinė lentelė

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
VKomandaRPerLygPra+-+/-T
1El Dorado2200112+96
2FK Alytis2200116+56
3FK Eagle Team - Setaltas2200107+36
4FK Fortitudo2101109+13
5FK Grija2101109+13
6FK Dinamika210168-23
7FM Vilniaus Vytis210168-23
8FC Žalia Raudona31021013-33
9VU MIF3003712-50
10VRFM2002411-70

Varžybų rezultatai ir tvarkaraščiai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
Turas 3

Rezultatyviausi žaidėjai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
FotoInformacija
Matas Radžiukynas Komanda:FC Žalia Raudona
5 Varžybų:3
Edgaras Barysas Komanda:FK Alytis
4 Varžybų:2
Ernest Plavskij Komanda:FK Grija
4 Varžybų:2
Artur Juchno Komanda:El Dorado
3 Varžybų:2
Gediminas Skrockas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
3 Varžybų:2
Tadas Švaikevičius Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
3 Varžybų:2
Kostas Strielkūnas Komanda:FC Žalia Raudona
3 Varžybų:3
Ignas Kunickas Komanda:VU MIF
3 Varžybų:3
Ernestas Pilypas Komanda:FK Fortitudo
3 Varžybų:2
Daniel Gunevič Komanda:FK Dinamika
2 Varžybų:1

Nedrausmingiausi žaidėjai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
FotoInformacija
Viktor Skrypnishenko Komanda:FK Dinamika
1 0
Dariuš Jankovskij Komanda:FK Dinamika
1 0
Rimvydas Strazdas Komanda:El Dorado
0 1
Gediminas Skrockas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
0 1
Vaidotas Jarašius Komanda:VU MIF
0 1
Giedrus Šablinskas Komanda:El Dorado
0 1
Vydmantas Kuzmickas Komanda:FK Fortitudo
0 1
Marius Škadauskas Komanda:FC Žalia Raudona
0 1
Balandis   2024
PrAnTrKtPnŠtSk
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Mūsų partneriai: