2023-10-30

B divizionas. Grijos triumfas ir neišsipildę prizininkų lūkesčiai

Prieš paskutinį turą net keturios komandos tęsė kovą dėl aukso medalių. Ir net prieš paskutinio turo paskutines rungtynes visas ketvertukas puoselėjo auksinius lūkesčius. Tačiau galiausiai paaiškėjo, kad savo lūkesčius išpildė tik Grija, o likusiam trejetui teko susitaikyti su realybe.

REZULTATAI.



ĮVARČIAI. Pirmoje lemiamo turo dalyje į Fanų aikštyną žengė antrą ir trečią vietas užėmusios komandos – Žalia Raudona ir FM Vilniaus Vytis. Jų laukė susitikimai su Eksperimentu ir WorldOne United, po kurių turėjo paaiškėti, ar jie vis dar turi teisę lūkuriuoti aukso, ar visgi jau nebe.

Trumpai tariant, abu pretendentai su savo reikalais susitvarkė be didesnių problemų.

Nors FM Vilniaus Vytis gretose nebuvo rezultatyviausio komandos žaidėjo Mato Gudaičio, tačiau rūpesčių dėl įvarčių Vyčiams nekilo. Tuo pasirūpino FM VV vadovas Oleg Kricun. Nuo pirmos minutės jis kibo į darbą ir ėmėsi kalti vieną įvartį po kito. 2 min. po dviejų jo tikslių smūgių Vyčiai pirmavo 2:0, o 16 min. – po trečiojo Olego įvarčio persvara tapo daugiau nei įtikinama – 6:0, mat tarp 2-os ir 16-os minučių savo įvarčių sąskaitą atsidarė Ernest Fedianin ir Edvinas Šiukšta.

18 min. Kristian Tankevič priminė Vyčiams, kad WorldOne United irgi turi įvarčius mušti galintį puolėją, bet 21 min. O. Kricun atsakė savo ketvirtu, o komandos – septintu rezultatyviu pataikymu.

Antrame kėlinyje įvarčiais laisvai taškėsi abi komandos. Nuo 26 iki 50 minutės Vyčiai pelnė dar 6, WOU taip pat atsakė 6, tad galiausiai rungtynės virto tikra įvarčių fejerija. Beveik tokia pat, kaip ir pirmame rate, kai FM VV laimėjo 10:8, tik dar truputuką fejeriškesne, nes šįsyk abi komandos sumušė 20 įvarčių.

Šiek tiek (daugmaž per pus) mažiau įvarčių sukrito Žalia Raudona ir Eksperimento rungtynėse. Tačiau ir ten klausimų dėl nugalėtojų neliko ties pirmo kėlinio 6 minute. Jau 1 min. atsidarė Žalia Raudona lyderis Matas Radžiukynas, po minutės gražią ataką įvarčiu užbaigė Ignas Brazinskas ir nors 4 min. Marius Škadauskas padėjo pasižymėti ir Eksperimentui, bet 6 min. Darvydas Šernas elegantišku smūgiu sugrąžino žaliems ir raudoniems dviejų įvarčių persvarą 3:1.

Kuomet 20 min. M. Radžiukynas pramušė ir antrą savo, o komandos – ketvirtą įvarčius, atrodė, kad Eksperimentui gręsia sutriuškinimas. Bet Eksperimentas su striuškinimu nesutiko, pirmo kėlinio pabaigoje netgi sumažino ŽR persvarą iki dviejų įvarčių, o antrame kėlinyje atkakliai stengėsi nenusileisti ir kovėsi iki galo.

Visgi, pakartoti pernykštės istorijos eksperimentininkas nepavyko. Tiesiog elementariai šį kartą Žalia Raudona sudėtis buvo kokybiškesnė, o išpildytojai – aukštesnio lygio. 33 ir 34 minutėmis M. Radžiukynas ir Tomas Staniūnas sukūrė du futbolo šedevriukus, įmušė du puikius įvarčius – ir Žalia Raudona laivas ramiai nuplaukė į pergalę.

FM Vilniaus Vyčiams žalių ir raudonų pergalė reiškė, kad auksinių lūkesčių jiems jau nebeliko. Geriausiu atveju Vyčiai galėjo tikėtis sidabrinio finišo. Aišku, su sąlyga, kad paskutinėse turo rungtynėse VRFM įveiks Griją. Tuo metu Žalia Raudona komandos auksiniai lūkesčiai turėjo kiek didesnę erdvę manevrams, nes jiems būtų užtekę ir VRFM bei Grijos lygiųjų.
Bet abiejų pretendentų lūkesčiams išsipildyti nebuvo lemta.

AUKSINIAI. Paskutinėse paskutinio turo rungtynėse akis į akį susitiko diviziono debiutantai – Grija ir VRFM. Abi komandos turėjo dėl ko kovoti, abiem reikėjo laimėti, kad debiutinį sezoną vainikuotų medaliais. Tiesa, Grijai pergalė turėjo auksinių medalių kainą, o VRFM savo laimėjimo atveju galėjo tikėtis tik bronzos.

Emocingoje, atkaklioje ir azartiškoje dvikovoje pergalę 6:1 iškovojo Grija, o tuo pačiu sudėliojo ir galutinę prizininkų rikiuotė. Be Alberto Voskunovičiaus ir Artūro Martinkevičiaus lemiamose rungtynėse žaidusi VRFM ekipa liko 4-a, FM Vilniaus Vytis antrus metus iš eilės finišavo su bronza, Žalia Raudona pirmą kartą savo istorijoje pelnė sidabrą, o Grija iškėlė į viršų čempionų taurę.

Čempioniškas šėlsmas buvo dar saldesnis, nes nepaisant galutinio rezultato, aikštėje vyko labai kieta ir bekompromisė kova. Tiesa, kai jau 6 min. Aleksandras Mininkovas išvedė Griją į priekį, atrodė, kad kovos čia nelabai bus. Tačiau palaikomi gausios savo sirgalių armijos VRFM futbolininkai atsitiesė ir pirmo kėlinio pabaigoje rezultatą išlygino. 

Antrame kėlinyje aistros kaito ir kunkuliavo, o kai 29 min. Grijos žaidėjas Viktor Kozlov dėl geltonos kortelės paliko komandą mažumoje, atrodė, kad VRFM turi šansą perlaužti rungtynes. Ir lūžis tikrai įvyko. Tik ne VRFM, o Grijos naudai. Žaisdami mažumoje grigiškėnai pelnė du įvarčius (ok, vieną sau įsimušė VRFM futbolininkai, bet vis tiek) ir 31 minutę jau pirmavo 3:1.

Lemtinga tapo 35-oji minutė, kai VRFM žaidėjas Andžej Zenovič nesuvaldė emocijų, lygioje vietoje užsidirbo antrą geltoną kortelę ir tokiu būdu paliko savo komandą mažumoje ne 3, o visoms 10 minučių. Grija pasinaudojo savo šansu ir per 10 minučių atkarpą po Romuald Kliukoit, Ernesto Komarovo bei Artūro Borščevskio įvarčių nustatė galutinį rezultatą – 6:1.

„Jei nuoširdžiai, tai po tokio finalo esu be žodžių. Myliu komandą, kiekvienas iš žaidėjų padarė maksimumą, išspaudėm viską, ką galėjom. Dabar galim prisiminti pirmame rate vykusias rungtynes su Tornado, kai atsitiesėm iš 1:5 padarėm 5:5. Kaip paaiškėjo, tas vienas taškas buvo auksinis. Sezonas – pasako, komanda – pasaka. Prieš paskutines rungtynes variantų buvo daug ir įvairių, bet mes į aikštę ėjome tik dėl pergalės. Ir savo tikslą pasiekėme“, – kalbėjo Grijos vadovas Tomas Zegalenko.

KOMENTARAI. Tuo metu kai Grija šventė auksinę pergalę, likę pretendentų ketverto nariai turėjo progą apmąstyti savo sezono pasiekimus.

„Sidabras mus, be abejo, labai džiugina. Vadinasi, turim dar kur tobulėti, nes užteko silpniau sužaisti per sezoną vos 3 rungtynes (su Riešė, MSC ir WOU)…. ir neužteko taškelių auksui. O šiaip, manau, kad žaidėme kokybiškai, smagiai, kūrybingai, ypač po vasaros pertraukos. Tad tikrai esam labai patenkinti, tiek sezonu, tiek ir atmosfera komandoje“, – teigė Žalia Raudona komandos vadovas Sigitas Stasevičius.

„Galvojom, kad jei užimsim antrą vietą, tai mūsų sezonas bus pavykęs. Nes trečia vieta pernai buvo gerokai saldesnė, nei šiemet. Kita vertus, pirmas prieš sezoną iškeltas tikslas buvo – sudalyvauti labai gerame MFL sezono uždarymo bankete. Antras tikslas buvo – pirma arba antra vieta. Su šiuo tikslu truputį nesigavo“, – konstatavo FM Vilniaus Vytis vadovas Oleg Kricun.

„Ketvirta vieta – visai neblogai, ypač žinant, kad mums tai buvo pirmas sezonas MFL'e. Aišku, kai kas savo pirmą sezoną užbaigė aukso medaliais, bet aš asmeniškai mūsų komandos pasirodymą vertinu pozityviai. Mūsų pradinė mintis buvo, kad turim susirinkti, pažaisti, integruoti mūsų mokyklos auklėtinius, suburti bendruomenę. Manau, kad mes tą misiją išpildėme. Su rezultatais ne viskas pavyko, ypač paskutinėje sezono atkarpoje buvo ir skaudžių pralaimėjimų, tad taip susiklostė, kad likome ketvirti. Bet suprantame, kad pusę sezono žaidėme be Alberto Voskunovičiaus, o be jo kovoti dėl aukščiausių vietų buvo labai sudėtinga“, – pastebėjo VRFM vadovas Artūras Martinkevičius.

FINIŠAS. Kol Fanų IV aikštelėje sproginėjo auksinio finalo aistrų burbulai, gretimame ketvirtyje paskutinį sezono šokį sušoko Tornado ir Riešė. Tornadininkams paskutinis šokis neturėjo jokios esminės reikšmės, jie prieš debiutinio sezono finišą jau buvo apsikasę 6-oje vietoje ir iš jos nei aukštyn, nei žemyn judėti neketino. Tuo metu Riešei šis mačas siūlė paskutinę galimybę pabėgti iš turnyrinės lentelės dugno. Tereikėjo laimėti prieš Tornado.

Pirmame kėlinyje atrodė, kad Riešės šansai paimti pergalę – mažesni nei minimalūs. Visų pirma, riešininkai žaidė be keitimų, o varžovai savo rezerve turėjo visus du. Be to, nuo pirmų minučių Tornado atakų škvalas apsiautė Riešės vartus ir nors įvartis krito tik 12 minutę, bet iki jo tas pats Erikas Milašauskas galėjo įšauti bent tris.

Kai 12 min. E. Milašauskas pagaliau įgrūdo kamuolį į Riešės vartus, riešininkų šansai laimėti smuktelėjo link „neegzistuojančių“. Tornado ir toliau atkakliai atakavo, Riešė – atkakliai gynėsi, o rezultatas vis nesikeitė. Bent jau iki 29 minutės, kuomet Dominykas Jankauskas antrą kartą pramušė varžovų gynybą ir padidino Tornado persvarą iki 2:0.

Ir būtent tada Riešė prisikėlė. Ir ne šiaip prisikėlė, o su rimtu užsidegimu trinktelėti durimis: 37 min. Albertas Šaveiko rezultatą pašvelnino, o 42 min. Tomas Guiskis – išlygino. Atrodė, kad bręsta bene didžiausia (nes vienintelė) turo sensacija, tačiau jei ir brendo – nepribrendo. 47 min. užsitęsusi Tornado ataka baigėsi preciziškai tiksliu E. Milašausko pataikymu į tolimą viršutinį – ir Riešės viltys trinktelėti durimis subliūško.

„Paskutinės rungtynės – tarsi viso sezono atspindys. Sunkiai susirinkome, turėjome tik startinę sudėtį, varžovai daug atakavo, pirmavo 2:0, bet mes atsitiesėm, išlyginome rezultatą ir net galėjome persverti. Tačiau paskutinėmis minutėmis patys praleidome – pralaimėjome. Realiai, sezoną palaidojome dar čempionatui neįpusėjus. Labai greitai subyrėjome, o paskui sugrįžti į kovą jau nebepavyo. Bet kaip gavosi – taip. Negaliu nieko kaltinti, nebent save“, – pareiškė Riešės vadovas Tomas Guiskis.

Tornado istorija šiek tiek kitokia. Neprastą sudėtį subūrę MFL naujokai labai prastai startavo, ilgai laukė pirmos pergalės, o kai sulaukė – šaukštai jau buvo po pietų, prizininkų ekspresas vėluojančių nelaukė ir nurūko be jų.  

LENTELĖ. Taip jau gavosi, kad turnyrinė lentelė po 21 turo liko lygiai tokia pat, kokia buvo ir po 20 turo. Visos aukštesnes pozicijas užėmusios komandos laimėjo, visos buvusios žemiau nei varžovai – pralaimėjo. 



Reikia pastebėti, kad galutinis komandų išsidėstymas gan smarkiai nesutampa su tuo, kurį prieš čempionato startą sudėliojo Apžvalgininkas. 
2023 m. B diviziono turnyrinės lentelės prognozė:

1. FM Vilniaus Vytis
2. FK Tornado
3. VU MIF
4. FK Riešė
5. Žalia Raudona
6. VRFM
7. Grija
8. FK Eksperimentas
9. MSC
10. WOU

Akivaizdu, kad nepataikyta nei viena pozicija, stipriausiai prašauta su Grijos ir Riešės prognozėmis, ryškiai pervertinta Tornado ir nepakankamai įvertinta Žalia Raudona komandos. Arčiausiai tikslo būta su FM Vilniaus Vytis ir apatinio trejeto komandomis. Bet irgi – arti, tačiau nepakankamai.

STATISTIKA. 39 įvarčiai per ketverias rungtynes, arba 1 mažiau nei priešpaskutiniame ture, arba 9,75 vidurkis per rungtynes. Be abejo, reikia pastebėti, kad net 20 įvarčių sukrito vieneriose rungtynėse, tad likusioms liko tik 19. 

Labiausiai dėl įvarčių pasistengė būtent to 20-uko autoriai – FM Vilniaus Vytis (13) ir WorldOne United (7). Po 6 įvarčius pelnė Grija ir Žalia Raudona.

Tik 1 įmušė (ir tą su varžovo pagalba) VRFM, 2 kartus pasižymėjo Riešė, po 3 pelnė Eksperimentas ir Tornado.

Geriausią gynybą parodė vos 1 prasileidusi Grija, 2 išsitraukė Tornado, 3 – Žalia Raudona ir Riešė.
 
Net 13 kartų kamuolį iš savo tinklų traukė WOU, 7 – FM VV, po 6 – Eksperimentas ir VRFM.

Absoliučiai geriausią puolimą šį sezoną demonstravo 108 įvarčius pelnęs FM Vilniaus Vytis, antra su 99 taikliais smūgiais liko Grija, trečią vietą su 77 pataikymais užėmė VRFM.

Sunkiausiai įvarčius mušti sekėsi 37 kartus pasižymėjusiems Riešės futbolininkams, 46 pramušė Eksperimentas, 50 – MSC.

Gynyboje atsakingiausiai plušėjo VRFM kolektyvas (45 praleisti), 56 prasileido VU MIF, 58 – Žalia Raudona.

Liūdniausias sezonas nutiko WOU vartininkams (104 praleisti), 89 prasileido Riešė, 85 – Eksperimentas.

SNAIPERIAI. Rezultatyviausiose turo rungtynėse žibėjo ir rezultatyviausi turo žaidėjai. 6 įvarčius pelnęs WorldOne United puolėjas Kristian Tankevič pagerino asmeninį rezultatyvumo rekordą (buvo 5 su Rieše), o diviziono snaiperių rikiuotėje aplenkė Matą Gudaitį (FM VV) ir su 34 įvarčiais pakilo į antrą vietą. 

Kadangi Matas šiose rungtynėse nedalyvavo, jo įvarčius ant savęs paėmė Oleg Kricun. Idėjinis Vyčių ekipos vadovas įmušė 5, pagerino asmeninį rezultatyvumo rekordą ir vedė komandą į bronzinę pergalę.

3 įvarčius pelnė Matas Radžiukynas (Žalia Raudona), po 2 kartus atsižymėjo Vyčiai – Ernest Fedianin, Edvinas Šiukšta bei Artur Skuratovič, dublį sukalė ir Erikas Milašauskas (Tornado). Ir kaip netrukus paaiškėjo, su dviem įvarčiais Erikui pavyko įšokti į MFL 100-ininkų traukinį.



Diviziono top snaiperiu tapo 37 įvarčius pelnęs Grijos žaidimo katalizatorius Artūras Borščevskis. K. Tankevič atsiliko 3 pataikymais, pernykštis Top snaiperis M.Gudaitis liko trečias su 31 įvarčiu.

DRAUSMĖ. Paskutinis turas nestokojo atkaklių kovų, arbitrams net 7 kartus teko iš kišenių traukti geltoną stačiakampį, o kartą – ir raudoną. 2 geltonos į 1 raudoną susiliejo VRFM gynėjui Andžej Zenovič. Po 1 geltoną susirinko Grijos žaidėjai Artūras Borščevskis ir Viktor Kozlov. Taip pat po 1 geltoną gavo Žalia Raudona atstovai Ignas Brazinskas ir Dominikas Miskialovic, bei Eksperimento narys Artur Serikov.

Drausminių sankcijų statistikos lyderiu po šio turo tapo D. Miskialovic (1 raudona ir 2 geltonos), po 3 geltonas susirinko V. Kozlov, Viliam Novick (VRFM) ir Marius Drozdovas (FM Vilniaus Vytis).

PROGNOZĖS. Apžvalgininkas sezoną užbaigė aukšta nata, teisingai nuprognozavęs FM Vilniaus Vytis, Žalia Raudona, Tornado ir Grijos pergales. Tiesa, su tiksliais rezultatais pataikyti nepavyko, tačiau turas laimėtas 4:0, o bendras sezono santykis – Apžvalgininkas 55:35 Komandos.

TURO RINKTINĖ.

Turnyrinė lentelė

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
VKomandaRPerLygPra+-+/-T
1El Dorado2200112+96
2FK Alytis2200116+56
3FK Eagle Team - Setaltas2200107+36
4FK Fortitudo2101109+13
5FK Grija2101109+13
6FK Dinamika210168-23
7FM Vilniaus Vytis210168-23
8FC Žalia Raudona31021013-33
9VU MIF3003712-50
10VRFM2002411-70

Varžybų rezultatai ir tvarkaraščiai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
Turas 3

Rezultatyviausi žaidėjai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
FotoInformacija
Matas Radžiukynas Komanda:FC Žalia Raudona
5 Varžybų:3
Edgaras Barysas Komanda:FK Alytis
4 Varžybų:2
Ernest Plavskij Komanda:FK Grija
4 Varžybų:2
Artur Juchno Komanda:El Dorado
3 Varžybų:2
Gediminas Skrockas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
3 Varžybų:2
Tadas Švaikevičius Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
3 Varžybų:2
Kostas Strielkūnas Komanda:FC Žalia Raudona
3 Varžybų:3
Ignas Kunickas Komanda:VU MIF
3 Varžybų:3
Ernestas Pilypas Komanda:FK Fortitudo
3 Varžybų:2
Daniel Gunevič Komanda:FK Dinamika
2 Varžybų:1

Nedrausmingiausi žaidėjai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
FotoInformacija
Viktor Skrypnishenko Komanda:FK Dinamika
1 0
Dariuš Jankovskij Komanda:FK Dinamika
1 0
Rimvydas Strazdas Komanda:El Dorado
0 1
Gediminas Skrockas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
0 1
Vaidotas Jarašius Komanda:VU MIF
0 1
Giedrus Šablinskas Komanda:El Dorado
0 1
Vydmantas Kuzmickas Komanda:FK Fortitudo
0 1
Marius Škadauskas Komanda:FC Žalia Raudona
0 1
Balandis   2024
PrAnTrKtPnŠtSk
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Mūsų partneriai: