2024-04-11

Prie starto linijos 2024: A divizionas

Tris sezonus atidirbęs 8 komandų ir 3 ratų varžybiniu formatu, 2024-uosius A divizionas pradeda šiek tiek padidėjęs ir ženkliai atsinaujinęs. Šiais metais (kaip ir 2020-aisiais) dėl čempionų titulo varžysis 10 ekipų, bus sužaisti du ratai, po 18 rungtynių.

PERMAINOS. Po praėjusio sezono su A divizionu atsisveikino senbuviai FK Rytas ir debiutantai SFK Novovileisk. 2016 metais MFL'e debiutavęs Rytas pernai užėmė 6 vietą, o 2019 metais lygos duris pravėrusi Novovileisk ekipa užėmė 7 poziciją. Iš A diviziono pasitraukė ir Prima Line, bet šį sprendimą padiktavo sportinis principas, nes pernai komanda divizione užėmė paskutinę vietą ir šiais metais žais B divizione. Tuo metu aštuonis sezonus MFL'e praleidęs Rytas ir penkis sezonus atžaidęs SFK Novovileisk iš lygos pasitraukė suvisam.

Įvertinę pastarųjų sezonų tendencijas, kai iš B diviziono pakilusios komandos neatlaiko A diviziono senbuvių spaudimo ir subyra, MFL vadovai nusprendė šiais metais elitiniame divizione padidinti antrojo ešelono ekipų koncentraciją – ir į A lygį pakėlė ne tik pernykščius B diviziono laimėtojus FK Grija bei sidabrą iškovojusią FC Žalia Raudona, bet ir bronzinius FM Vilniaius Vytis, ketvirtoje vietoje finišavusią VRFM ekipą ir penktą vietą užėmusią FK VU MIF.

MFL Supertaurės finalinio ketverto varžybose Grija ir Žalia Raudona turėjo progą susipažinti su A diviziono grandais – El Dorado ir Eagle Team. Ir jei su El Dorado abi komandos šansų neturėjo, tai Ereliams sparnus Grigiškių ekipa visgi pakirpo.

SUPERTAURĖ. Pagal nusistovėjusią tradiciją oficialus MFL sezonas prasidėjo triguba Supertaurės finalinio ketverto varžybų salve. Balandžio 4 d. Fanų stadione Pusfinaliuose susitiko pajėgiausios 2023 m. A ir B divizionų komandos – čempionai El Dorado rungėsi su B diviziono sidabininkais FC Žalia Raudona, o vicečempionai Eagle Team-Setaltas – su B diviziono aukso laimėtoja FK Grija. Jei El Dorado prieš ne pačios pajėgiausios sudėties varžovus laimėjo 10:4, tai stipriai atsinaujinusią sudėtį pristačiusi Eagle Team ekipa pateikė savotišką staigmeną ir 3:5 nusileido rimčiau į reikalą pažvelgusiam Grijos kolektyvui. Tiesa, finale Grija rimčiau paspurdėti nesugebėjo, per pirmas 10 minučių prasileido tris įvarčius ir galutinėje išdavoje pralaimėjo 3:9. 

FAVORITAI. Pirmą iš trijų MFL trofėjų apgynę El Dorado futbolininkai šiais metais lieka absoliučiais A diviziono favoritais. Pernai eldoradininkai čempionate iškovojo 20 pergalių ir patyrė vos 1 nesėkmę, surinko 60 taškų (ir tokiu būdu pagerino komandinį surinktų taškų rekordą (60 taškų prieš 59-is 2016-ais), o sumušę 136 įvarčius pagerino ir komandinį visų laikų rezultatyvumo rekordą (131-as 2016-ais). 

Tad šiais metais prie El Dorado stovi tik vienas klausimas: ar bus pirmas, istorinis, vien tik pergalingas sezonas? Pernai MFL Supertaurėje ir Taurėje eldoradininkai laimėjo visus 6 mačus, dar 20 pergalių pridėjo čempionate, o vienintelį pralaimėjimą 11 ture jiems išrašė Eagle Team. Nelengva įsivaizduoti dar geresnį scenarijų, nes geriau gali būti tik kiaurai laimėtas sezonas, nepraradus nei taško visuose MFL turnyruose. Iššūkis rimtas, tačiau eldoradininkų pasirodymas Supertaurėje siunčia signalą, kad paleisti titulų iš savo rankų čempionai neketina.

PRETENDENTAI. Į likusias prizines vietas pretenduos A diviziono senbuviai Eagle Team-Setaltas, Dinamika, Fortitudo ir Alytis bei B divizione auksą pirmu bandymu nuskynusi Grija. Tuo metu likusiam ketvertui iš B diviziono Žalia Raudona, FM Vilniaus Vytis, VRFM ir VU MIF teks kautis dėl išlikimo elitinėje MFL komandų draugijoje.

PROGNOZĖ.
1. El Dorado
2. FK Dinamika
3. FK Eagle Team – Setaltas
4. FK Alytis
5. FK Grija
6. FK Fortitudo
7. FC Žalia Raudona
8. FM Vilniaus Vytis
9. VRFM
10. VU MIF

ANONSAS

20 val. 

FC Žalia Raudona (B, 2, 39) – VRFM (B, 4, 34) II Fanų ketvirtis LIVE transliacija

Pernai Žalia Raudona ir Vilniaus rajono futbolo mokykla (VRFM) visą sezoną petys į petį stumdėsi dėl vietos medalininkų tarpe, ir tik finišo tiesiojoje paaiškėjo, kad ŽR atiteko sidabro, o VRFM – mediniai medaliai.
Šiais metais medalių nebus, bet pasistumdyti vis tiek teks. Nei vieni, nei kiti po ano sezono neplanavo keliauti į A lygmenį. Žalia Raudona norėjo iš pradžių paskanauti auksinio šampano B divizione, VRFM – apšaudyti jaunimą ir sutvirtinti bendruomenės ryšius. Abiejų komandų planus ir ketinimus pakoregavo MFL vadovų sprendimas išplėsti A divizioną ir permesti į jį net 5 B diviziono ekipas.

Abi komandos į aukščiausią MFL lygį žengia faktiškai nepasikeitusios. Tiesa, Žalia Raudona MFL Supertaurės pusfinalyje pristatė du naujokus – iš Grijos perėjusį Igną Kurklietį ir po ketverių metų į ŽR gretas sugrįžusį Kostą Strielkūną. Abu jau spėjo atsižymėti įvarčiais, tiesa, Ignas – į savus, o Kostas – į varžovų. Visa kita ŽR komandinėje struktūroje lieka iš esmės nepakitę, o ryškiausiais žalių ir raudonų atstovais bus Matas Radžiukynas bei „Vilnius Football Academy“ trenerių kolektyvas (Darvydas Šernas, Robertas Šuškevič, Tomas Staniūnas ir Domantas Ežerskis). 

Komandos vadovas Sigitas Stasevičius dar prieš Supertaurės pusfinalį papasakojo apie komandos pasirengimą ir neesmines permainas, o prieš čempionato startą papoprino ir apie sezono tikslus. „Kadangi mes norėjome dar „pabūti“ B divizione ir laimėti jame pirmą vietą, tai būtų galima sakyti, kad A divizione mūsų pradinis tikslas – 6-a vieta. Visgi nuspėti galutinę vietą turnyrinėje lentelėje būtų labai sudėtinga, tad iš esmės galime konstatuoti, kad pagrindinis tikslas – įsitvirtinti A divizione“, – teigė S. Stasevičius.

Žalia Raudona šešis sezonus grūdinos B divizione, tuo metu VRFM į A lygmenį persikėlė po vienerių metų žemesniame lygyje. Pernai puikiai startavę MFL naujokai po penkių turų žengė pirmoje vietoje, bet pirmą ratą užbaigė keliais pralaimėjimais ir lyderių marškinėlius perleido Grijai. Pastaroji juos išsaugojo iki pat finalinio švilpuko, o antroje sezono dalyje likusi be savo lyderio Alberto Voskunovičiaus VRFM komanda finišavo medalininkų papėdėje. 

Anot VRFM atstovo Artūro Martinkevičiaus, po pirmo sezono net minčių nebuvo, kad gali tekti žengti aukštyn. „Tiesa sakant, mes visiškai nepasiruošę A divizionui. Mes net negalvojom ir nesitikėjome, kad atsidursime A divizione, nepamenu kad komandos iš B diviziono 4 vietos kiltų į A divizioną“, – samprotavo A. Martinkevičius.

Bet jei reikia, tai reikia. Pernai liūto dalį įvarčių ir laiko aikštėje dalinosi VRFM treneriai – Viačeslav Rodevič (16 įvarčių), Viliam Novicki (13) ir A. Voskunovič (13). Šiais metais jų vaidmuo išlaikant konkurencingą VRFM kolektyvą bus dar didesnis. Nors, pasak A. Martinkevičius, svarbu ne tik gerai žaisti, bet ir išsaugoti VRFM bendruomenės susidomėjimą. „Iš pradžių mūsų esminis tikslas buvo suburti bendruomenę, integruoti mūsų VRFM auklėtinius į vyrų futbolą ir gerai praleisti laiką. Bet dabar mes suprantame, kad vietos jaunimo integravimui bus labai mažai, gali ir nepavykti integruoti, nes A divizione kiekvienos rungtynės bus labai sunkios ir kovingos. Jokio pastiprinimo prieš sezoną mes neieškojome ir jo nesulaukėm, tad versimės pernykščiu žaidėjų branduoliu. Būtų smagu įsitvirtinti A divizione, bet tam reikės labai daug pastangų. Aš asmeniškai labai norėčiau, kad mūsų bendruomenė gausiai rinktųsi į rungtynes, vaikai matytų kaip žaidžia treneriai ir visi gerai praleistų laiką“, – teigė A. Martinkevičius.

Pernai Žalia Raudona laimėjo abu tarpusavio susitikimus su VRFM – 4:2 ir 3:2, bet kovos būta labai lygios ir emocingos, tai patvirtina ir net 4 raudonos kortelės per abi komandas.

PROGNOZĖ. 5:3

21 val.

FK Dinamika (2023 m., A divizionas, 3 vieta, 39 taškai) – FK VU MIF (B div., 5 vieta, 29 tšk.) I Fanų ketvirtis

2022 metais savitomis spalvomis sušvitusi bei bronzos medalius pelniusi Dinamika pernai sėkmingai įrodinėjo, kad Apžvalgininkas nieko nesupranta MFL futbole. Suabejojęs Dinamikos galimybėmis visą sezoną išsiversti su 13 žaidikų, Apžvalgininkas dinamiškiesiems skyrė paskutinę – 8 vietą. Ir buvo neteisus. Dalį praėjusio sezono Dinamika žengė antroje pozicijoje, savo ambicijas įrodinėjo ir patekdama į MFL taurės finalą, tačiau galiausiai neišlaikė savo pasiūlyto tempo ir antrus metus iš eilės finišavo ant trečiojo prizininkų pakylos laiptelio.

Tikėtina, kad antra sezono dalis būtų buvusi dar sunkesnė, jei ne savalaikis pastiprinimas iš SFL Navigatorių pusės – Pavelas Sorokinas, Dariuš Žachaževskij ir Edvardas Nuobara. Trečio rato pradžioje Dinamikos gretas papildę futbolininkai bendromis pastangomis pelnė 11 įvarčių ir padėjo dinamiškiesiems ramiai finišuoti prizininkų trejetuke.

Be abejo, atskiro paminėjimo vertas ir pagrindinis Dinamikos atakų lyderis Dariuš Jankovskij. Per 20 rungtynių 54 įvarčius sumušęs DJ trimis įvarčiais pagerino dar 2013 metais Ernesto Česonio nustatytą individualaus MFL rezultatyvumo rekordą. Beje, dar 10 įvarčių jis pernai pelnė MFL Taurės turnyre, tad bendrai sezono rezultatyvumo rekordo kartelė nūnai užkelta į 64 įvarčių aukštumas.

Ne faktas, kad šiais metais Dariušas sukals daugiau įvarčių, tačiau panašu, kad Dinamika pasiruošusi komandinėmis pastangomis siekti dar geresnių rezultatų. Komandos paraiškoje liko D. Zachaževskij ir P. Sorokinas, ją papildė ir keli naujokai – Naujosios Vilnios Granito senbuvis Edgar Čičin ir ne vieną sezoną profesionaliai futbolą žaidęs Edgaras Žarskis. 

Tikėtina, kad su tokiu pastiprinimu Dinamika taps rimčiausiais El Dorado konkurentais kovoje dėl aukso. Dar labiau tikėtina, kad bent jau sidabras šiais metais atiteks dinamiškiesiems.

Savo laiku sidabru spindėjo ir FK VU MIF. Bet tai nutiko dar 2020 metais ir B divizione. 2021-ais Studentai pasipuošė bronza, 2022-ais – liko 6-i, o pernai – 5-i. Akivaizdu, kad VU MIF rezultatai pastaraisiais metais nebuvo aukščiausios prabos, todėl patekimas į A divizioną jiems patiems buvo nei labai lauktas, nei norėtas. Na, bent jau ne visiems.

„Nuotaikos komandoje – dvejopos, mat sužinojus, kad teks varžytis A divizione, kolektyvas pasiskirstė į dvi dalis. Vieni tai laiko geru iššūkiu ir galimybe pasivaržyti su geriausiais bei parinkti patirties, kiti savo galimybes vertina realiai ir sako, kad A divizione mums nėra ko veikti, kol net B grupėje nepatenkam tarp trijų geriausių ir to pakilimo sportiniu principu nenusipelnėme“, – nevyniojo į vatą VU MIF vartų sargas Vaidotas Kazlauskas.

Per penkerius metus B divizione VU MIF sukristalizavo tvirtą pagrindinių žaidėjų branduolį, kuris, panašu, turės nešti didžiausią naštą. „Tiesa, pakeitimų kolektyve didelių nėra, branduolys liko tas pats, tad labai svarbu, kaip šiemet reaguosime į nesėkmes, kurių galimai bus daugiau nei ankstesniais metais. Jei straubliai nenuvirs žemyn, tai gal ir nebus tie metai labai blogi. O pagrindinis skirtumas nuo ankstesnių sezonų tas, kad šiemet nesvaičiosim apie medalius,  tiesiog imsim tai kaip patirtį su geriausiomis MFL komandomis“, – teigė V. Kazlauskas

VU MIF šansai A divizione vertinami prasčiausiai, nieko gero jiems nežada ir debiutinis mačas, kuriame teks susitikti su vienais iš diviziono favoritų. Bet patirtis yra patirtis.

PROGNOZĖ. 7:2

FK Grija (B, 1, 40) – FK Fortitudo (A, 4, 29) II Fanų ketvirtis LIVE transliacija

2014 metais MFL B divizione debiutavusi Fortitudo komanda pirmu bandymu pasidabino sidabru, o po metų A divizione finišavo 5-oje pozicijoje. 2023 metais MFL B divizione debiutavusi Grija pirmu bandymu nusiraškė aukso medalius, o A divizione taip pat deklaruoja norą sudalyvauti sezono uždarymo šventėje.

Per savo ilgametę istoriją Fortitudo MFL sezono uždarymo šventėje dalyvavo tik kelis kartus, o paskutinį – 2021 metais, kuomet fortitudininkai stipriai supurtė nusistovėjusią A diviziono hierarchiją iškovodami sidabro medalius. 2022 metus Fortitudo užbaigė 6-oje, o 2023-ius – 4-oje pozicijose. Labai panašu, kad panašiose pozicijose Fortitudo finišuos ir šiais metais. 

Komandos vadovas Gabrielius Butkevičius šį kartą apie medalius nekalbėjo, bet patikino, kad motyvacijos kautis dėl pergalių tikrai bus pakankamai. „Esame puikiai nusiteikę, nuotaikos geros, tad viskas pas mus gerai. Turėsime kelis neblogus naujokus, po vasaros prisijungs ir mūsų kapitonas Ignas Kirsnys. Manau, kad bus geras sezonas, tiek aikštėje, tiek ir už jos ribų“, – samprotavo G. Butkevičius.

Prie įprastinio Fortitudo žaidėjų branduolio šį sezoną prisijungs ir keli Saulės miesto futbolo atstovai: dar pernai su FA „Šiauliai“ komanda bronzą A lygoje atšventęs Ernestas Pilypas ir ne vieną sezoną su tais pačiais „Šiauliais“ judėjęs Darius Jankauskas. Ar šiaulietiškas legionas gali sugrąžinti Fortitudo į šlovės zenitą, kaip kad 2021 metais tai padarė Jurbarko futbolo atstovai? „Taip, šiais metais Šiaulių futbolo atstovai bus mūsų dominuojanti jėga, bet aš tikiu, kad dar ir Jurbarko flangas sugrįš, tad vis drauge bendromis pastangomis turėsime puikų sezoną“, – pareiškė G. Butkevičius.

11-ą sezoną MFL padangėje Fortitudo atidarys su jiems dar nepažįstamais varžovais – antrus metus gyvuojančia FK Grija. Pernai jungtinė Grigiškių-Lentvario komanda pasiėmė B diviziono auksą, o naują sezoną pradėjo pergale 5:3 prieš Eagle Team MFL Supertaurės pusfinalyje. Tiesa, finale Grija 3:9 nusileido El Dorado ekipai, tačiau pirma pažintis su A diviziono hegemonais jų nenuvylė. Ir ambicijų nesumažino.

„Mūsų tikslas paprastas – būti pirmame trejete. Suprantame, kad pirma vieta šiuo metu nepasiekiama, bet dėl sidabro ar bronzos pakovoti tikrai galime“, – konstatavo Grijos vadovas Tomas Zegalenko.

Pernai B divizione Grija per 18 rungtynių pelnė 99 įvarčius, o beveik du trečdalius tikslių smūgių atliko Artūras Borščevskis (37 įvarčiai) ir Romuald Kliukoit (24). Šiais metais Grijos atakuojantį potencialą sustiprins prie komandos prisijungęs Svajūnas Čyžas, MFL Supertaurės rungtynėse rezultatyviai saidė ir Aleksandras Mininkovas. Tad dėl puolimo Grijai galvos tikrai neskauda. O štai dėl gynybos kyla tam tikrų klausimų. 

Praėjusiame sezone Grija žaidė pagal brazilišką formulę – „įmušim kiek norėsim, o jūs – kiek galėsit“. Dažniausiai gaudavosi, kad varžovai įmušdavo mažiau. Visgi su 66 praleistais įvarčiais Grija B divizione pademonstravo vos šeštą gynybinį rezultatą. O A divizione toks požiūris gali ir nesuveikti, tad kelią ant prizininkų pakylos Grijai teks nusitiesti ne tik puolant, bet ir kantriai dirbant gynyboje. 

PROGNOZĖ: 2:2

PS. El Dorado (A, 1, 60), Eagle Team (A, 2, 43), Alytis (1, 5,27) ir FM Vilniaus Vytis (B, 3, 38) A divizione prisirašys balandžio 18 d.

Turnyrinė lentelė

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
VKomandaRPerLygPra+-+/-T
1El Dorado3300142+129
2FK Eagle Team - Setaltas33001811+79
3FK Alytis3201128+46
4FC Žalia Raudona42021614+26
5FK Fortitudo32011210+26
6FK Grija3102101003
7FK Dinamika3102611-53
8FM Vilniaus Vytis31021016-63
9VRFM3102511-63
10VU MIF4004818-100

Varžybų rezultatai ir tvarkaraščiai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
Turas 4

Rezultatyviausi žaidėjai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
FotoInformacija
Matas Radžiukynas Komanda:FC Žalia Raudona
8 Varžybų:4
Tadas Švaikevičius Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
5 Varžybų:3
Edgaras Barysas Komanda:FK Alytis
4 Varžybų:3
Pavel Pelakauskas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
4 Varžybų:3
Ernest Plavskij Komanda:FK Grija
4 Varžybų:3
Gediminas Skrockas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
4 Varžybų:3
Lukas Vaičiūnas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
4 Varžybų:3
Kostas Strielkūnas Komanda:FC Žalia Raudona
4 Varžybų:4
Artur Juchno Komanda:El Dorado
3 Varžybų:3
Ignas Kunickas Komanda:VU MIF
3 Varžybų:4

Nedrausmingiausi žaidėjai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
FotoInformacija
Viktor Skrypnishenko Komanda:FK Dinamika
1 0
Romuald Kliukoit Komanda:FK Grija
1 0
Dariuš Jankovskij Komanda:FK Dinamika
1 0
Vydmantas Kuzmickas Komanda:FK Fortitudo
0 1
Viačeslav Rodevič Komanda:VRFM
0 1
Gediminas Skrockas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
0 1
Marius Škadauskas Komanda:FC Žalia Raudona
0 1
Rimvydas Strazdas Komanda:El Dorado
0 1
Ernest Bublevič Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
0 1
Giedrus Šablinskas Komanda:El Dorado
0 1
Gegužė   2024
PrAnTrKtPnŠtSk
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Mūsų partneriai: