2024-04-24

A divizionas. Pergalingas favoritų startas ir pabyrėjusi Dinamika

Kaip ir buvo prognozuota A diviziono senbuviai El Dorado, Eagle Team-Setalas ir Alytis pergalėmis įvažiavo į 2024 metų čempionatą, tuo metu naujokų FM Vilniaus Vytis debiutas A divizione prisvilo. 

REZULTATAI.

   
NAUJOKAI. Turas atsidarė diviziono naujokų – FK Grija ir FM Vilniaus Vytis akistata. Tiesa, tikrais diviziono naujokais galima vadinti tik Vyčius, nes Grija sezono pradžioje jau turėjo du susitikimus su A diviziono sunkiasvoriais MFL Supertaurėje, o ir čempionate startavo kovingu, nors ir nesėkmingu, pasispardymu su Fortitudo. Ir žaidybinis Grijos pranašumas klausimų nekėlė, juo labiau, kad FM Vilniaus Vyčiui šį kartą nepadėjo pernykščiai lyderiai Matas Gudaitis, Oleg Kricun ir Tadas Švaikevičius. Ir jei Matas su Olegu, tikėtina, šį sezoną dar pasirodys FM VV gretose, tai į Eagle Team gretas sugrįžęs Tadas Vyčiams jau nebepadės.

Visgi nepaisant rimtų kadrinių trūkumų Vyčiai visai neprastai priešinosi solidžiai sezono pradžioje atrodančiam Grijos kolektyvui. Be abejo, priešintis ir laimėti – absoliučiai skirtingos kategorijos. Tačiau šioje sezono stadijoje ir pasipriešinimas pajėgesniems varžovams yra morališkai svarbus pasiekimas.

Tuo metu aiškiai jausdama varžovų galimybių ribas Grija žaidė ramiai, nepersistengdama, puikiai suvokdama, kad vis tiek laimės. Aišku, jei Vyčių vartininkas nebūtų įteikęs kelių ankstyvų dovanėlių varžovams, gal būt ir Grijos pasitikėjimas būtų kažkiek susvyravęs, bet dovanėlės buvo įteiktos, Romuald Kliukoit, Ernest Plavskij ir Rokas Masenzovas per pirmas 14 minučių sukalė 3 įvarčius ir atrodė, kad pernykščiai B diviziono nugalėtojai volu pervažiuos per pernykščius bronzinius prizininkus.

Pervažiavo, bet ne volu. Dar pirmame kėlinyje Vyčiai Martynas Kregždė ir Edvin Volodkovič nubaudė pernelyg atsipalaidavusius varžovus, tad į antrą kėlinį Grija išėjo surimtėjusi. Ir jau po 5 minučių Aleksandras Mininkovas padidino persvarą iki dviejų. Techninėje zonoje susirinkę Grijos treneriai reikalavo neatsipalaiduoti, spausti ir daspausti, bet gavosi taip, kad po dešimties minučių Vyčiai ir vėl pakurstė intrigą, po E. Volodkovič antrojo pataikymo sumažindami distanciją tarp komandų iki minimumo.

Bet ties tuo intriga ir nugeso. Grijos lyderiai susiėmė, surengė atakų škvaliuką, E. Plavskij dar kartą pademonstravo įvarčio uoslę, A. Mininkovas parodė snaiperio įgūdį – ir Grija laimėjo 6:3.


„Viskas ėjosi pagal mūsų planą, sunkumų kažkokių taip pat neturėjom, nebent dėl oro sąlygų, nes lietutis tikrai nepadėjo kokyiškam žaidimui. Varžovai tikrai buvo silpnesni nei pernai, bet kitaip ir negalėjo būti, nes FM Vilniaus Vytis prarado vieną stipriausių savo žaidėjų – Tadą Švaikevičių“, – po mačo konstatavo Grijos vadovas Tomas Zegalenko.

ČEMPIONAI. Lietus ir drėgmė nesutrukdė sausa pergale čempionate startuoti El Dorado ekipai. Tiesa, Žalia Raudona visgi buvo pramušusi Andrių Juzkiv, ir kamuolys buvo atsidūręs čempionų vartuose, bet arbitras Jurij Solovjov nusprendė vietoje įvarčio paskirti baudinį, su kuriuo A. Juzkiv užtikrintai susidorojo.

Bet apie viską nuosekliai. El Dorado ir Žalia Raudona matėsi pačiose pirmose MFL Supertaurės rungtynėse ir tąsyk abi komandos demonstravo atvirą, atakuojantį futbolą, kuriame geriau sekėsi, be abejo, čempionams, laimėjusiems 10:4. Šį kartą nei atviro, nei atakuojančio futbolo nebuvo, galimai dėl to, kad Žalia Raudona gretose nebuvo Darvydo Šerno, o gynybos necementavo Robertas Šuškevič. Tad žali ir raudoni žaidė atsargiau, paprasčiau, bet tikrai ne prasčiau.

Eldoradininkams prireikė visų 14 minučių, kad pagaliau atrakintų varžovų gynybą. Tiesa, ir iki Edvino Mučinio įvarčio El Dorado galėjo pasižymėti, bet progų turėjo ir Žalia Raudona. Realiai pirmame kėlinyje nesijautė įprasto čempionų domimavome su kamuoliu, o baigiantis kėliniui galėjo nebelikti pranašumo ir švieslentėje. 20 minutę Žalia Raudona naujausias papildymas iš Vilnius Football Academy trenerių kohortos Ignas Baranauskas galva pasiuntė kamuolį į El Dorado vartus, bet tame epizode varžovų gynėjo koja atsidūrė Igno veido lygyje ir ryžtingai eliminavo pastarąjį iš žaidimo. 

Atrodė, kad įvartis vienok bus įskaitytas, tačiau galiausiai arbitras nusprendė geltona kortele nubausti prasižengusį eldoradininką Rimvydą Strazdą, atšaukti įvartį ir skirti 9 metrų baudinį. Kaip netrukus paaiškėjo, tai buvo ne bausmė, o gera dovana El Dorado ekipai.

A. Juzkiv atrėmė Žalia Raudona atakų lyderio Mato Radžiukyno smūgį ir į pertrauką El Dorado išsinešė minimalią, bet vis tiek – persvarą. O antrame kėlinyje eldoradininkai gerokai sėkmingiau išnaudojo varžovų klaidas, jau per pirmas penkias minutes Osvaldas Čipkus ir Paulius Obolevičius padidino atotrūkį iki trijų įvarčio 38 min. pasnaikino net menkai rusenusi įtampėlė. Galutinai klausimų nebeliko pačioje mačo pabaigoje, kai P. Obolevičius įsirašė dublį, o R. Strazdas prisirašė ne tik geltona, bet ir įvarčiu El Dorado gretose.

„Ir vėl labai sunkiai rinkomės į rungtynes, nebuvo kelių pagrindinių žaidėjų, turėjom tik tris atsarginius, o kai traumą patyrė mūsų naujokas Ignas, rotacija dar labiau sumenko. Antrame kėlinyje jau ryškiai trūko jėgų ir El Dorado pranašumas tapo akivaizdus, bet pirmoje dalyje mes tikrai neblogai žaidėme, o jei teisėjas būtų įskaitęs įvartį, gal ir intriga būtų ilgiau išlikusi. Bet yra kaip yra. Antrą kartą per kelias savaites žaidėme su El Dorado, antrą kartą pralaimėjome šešių įvarčių skirtumu, tačiau tikrai nebuvome taip aiškiai silpnesni“, – konstatavo Žalia Raudona vadovas Sigitas Stasevičius.

„Labai sunkios rungtynės, nesitikėjom, kad bus tokios baisios oro sąlygos, sunku buvo susitvarkyti su kamuoliu. Po pirmo turėjom tik vieno įvarčio persvarą, o dar buvo ir baudinys, kurio varžovai nerealizavo. Neaišku, kaip būtų buvę, jei tas įvartis būtų įskaitytas. Žalia Raudona tikrai puikiai atakavo, mes daugiau gynėmės, Andrius Juzkiv puikiai dirbo vartų stačiakampyje, visi buvę aikštėje irgi darė savo darbą, labai stipriai pasirodė ir debiutavęs Vladimiras Derendiajevas. Jis tikrai pridės ir ramybės, ir užtikrintumo, ir kamuolio kontrolės, neabejoju, kad bus labai naudingas ir svarbus žaidėjas“, – teigė El Dorado kapitonas Martynas Rašinskas.

VICEČEMPIONAI. Jei El Dorado iš lietingų Fanų išėjo visiškai „ant sauso“, tai amžinieji jų konkurentai Eagle Team-Setaltas pirmose čempionato rungtynėse turėjo reikalų. FK VU MIF įsiklausė į Erelių vartininko Manto Kulevičiaus patarimą „davai chebra atidžiai nuo pirmų“ ir pačiu pirmu smūgiu pasiuntė kamuolį į Eagle Team vartų stačiakampį. O po minutės Igno Kunicko pavyzdžiu pasekė Daniel Šaputko, išrašęs favoritams antrą porciją šalto dušo.
Šaltas dušas padėjo ir pamažiukais Eagle Team išsijudino. Tarsi nebūtų buvę metų pertraukos po aikštę su Erelių apranga skrajojo Tadas Švaikevičius, ne tik dalinęs perdavimus į kairę ir į dešinę, bet ir pats atsižymėjęs įvarčiais, tad jau 12 minutę švieslentėje žibėjo lygus rezultatas 2:2. Iš pradžių T. Švaikevičiaus ir Luko Vaičiūno kombinaciją įvarčiu pavertė Gediminas Skrockas, o paskui ir pats Tadas sulaukė varžovų dovanos ir įsirašė pirmą rezultatyvų veiksmą.

Antrojo teko luktelėti iki pat 27 minutės, bet įvartis gavo klasikinis-vadovėlinis: perdavimas į kraštą L. Vaičiūnui, pastarasis gražina iš krašto į baudos aikštelę, o ten jau vienas prisilietimas ir kamuolys spurda tinkle. 
Atrodė, kad dabar jau Eagle Team važiuos ir nuvažiuos, bet VU MIF dar kartą parodė, kad į A divizioną atėjo su stipriu koviniu užtaisu. 30 min. D. Šapuitko savo šansais nepasinaudojo, bet I. Kunickas buvo šalia ir užtikrintai peradresavo kamuolį į Eagle Team vartus.

Lygybė 3:3 išsilaikė iki pat priešpaskutinės mačo minutės. Per tą laiką abi komandos atakavo, abi turėjo savo šansus, bet galiausiai pramušė patirtis. 49 min. suveikė Pavelo Pelakausko ir G. Skrocko tandemas, o ant finalinės sirenos pergalingą tašką padėjo L. Vaičiūnas.

„Šlapia danga, nesusikaupimas, pirmomis minutėmis praleisti du įvarčiai tapo tikrai šaltu dušu. Susikaupę rezultatą išlyginome, antrame kėlinyje jau sustygavome savo žaidimą, dominavome, turėjome daug progų, bet savo persvarą įtvirtinome tik pačioje rungtynių pabaigoje. Nervų tikrai buvo, juo labiau, kad ir žaidimo sąlygos nebuvo lengvos, o ir varžovai labai rimtai kovojo. O mums dar reikia laiko, kad apsiprastume su naujokais, susižaistume, įsivažiuotume. Labai laiku sugrįžo Tadas Švaikevičius, kuris šiandien buvo tikras rungtynių MVP. Per jį ėjo visos atakos, jis padarė didelį darbą ir nusipelnė to įvertinimo. Bet mes tikrai turime greičiau įsivažiuoti, per artimiausius du-tris ratus turime demonstruoti is geresnį žaidimą, aišku, jei norime kautis dėl aukščiausių vietų. O noro būti aukščiau nei pernai tikrai netrūksta“, – po rungtynių kalbėjo Erelių treneris Dmitrij Timko.

ALYTIS. Centrinės turo rungtynės, kuriose Alytis 6:2 nugalėjo bronzinę Dinamiką paliko daugiau klausimų anei pateikė atsakymų. Viena vertus, rezultatas gan apgaulingas, nes Dinamika subyrėjo tik baigiantis rungtynėms, o paskutines 6-7 minutes žaidė 5 prieš 7. Ir per tą laiką daugiau darbo turėjo Alyčio vartininkas Meirūnas Olišauskas nei Dinamikos vartų sargas. Kita vertus, per tas kiekybinės persvaros minutes buvo įmuštas tik vienas įvartis ir tas pats – 50-ą minutę. Tad savo persvarą Alytis susikrovė iki raudonų kortelių škvalo. Pagaliau, alytiškiai prieš dinamiškuosius čempionate laimėjo ketvirtą kartą iš eilės, tad labai tikėtina, jog jiems Dinamikos žaidimo stilius su aikštės žaidėju vartuose yra parankus.

Kyla klausimų ir dėl pačios Dinamikos. Užpernai dinamiškieji sunkiai įsivažiavo, bet jau kai išsijudino – tai šlavė beveik visus ir visaip. Pernai startas buvo geresnis, bet vis tiek reikėjo laiko mechanizmui užsikurti. O šiais metais susidaro įspūdis, kad mechanizmas elementariai neveikia. Darjuš Jankovskij su Alyčiu pasižymėjo įvarčiu, bet buvo toli nuo savo įprastinės dominuojančio snaiperio letalinės formos. Sergejaus Viliavino kamuolio įžaidimai taip pat neduoda įprastinio efekto, o gerokai dažniau tampa grėsme saviems vartams. Panašu, kad kol kas dinamiškieji žaidžia skirtingus žaidimus ir niekaip neranda bendros kalbos. Tatai ypač akivaizdžiai pasimatė antrame kėlinyje, kai pasipylė klaidos, atsikirtimai, nesusikalbėjimai, o su jais – ir įvarčiai į Dinamikos vartus.

Tiesa, pirmas kėlinys sutriuškinimo nežadėjo. Dinamika anksti išsiveržė į priekį, kai varžovų gynėjų klaida pasinaudojęs D. Jankovskij pelnė pirmą įvartį čempionate. Iki paskutinės pirmo kėlinio akimirkos dinamiškieji išlaikė minimalią persvarą, bet tada Edvinas Barysas pykštelėjo iš dešinės ir į pertrauką komandos išėjo su lygiu rezultatu. Situacija sulaukė nevienareikšmio vertinimo, nes Alyčio žaidėjų keitimas įvyko nesustabdžius žaidimo, o po keitimo į aikštę iššokęs alytiškis perėmė iš Dinamikos žaidėjo kamuolį ir pradėjo įvartinę ataką. Natūralu, kad dinamiškieji pasibaigus kėliniui pažėrė priekaištų saują arbitrui, o šis parodė geltoną kortelę D. Jankovskiui.

Antras kėlinys prasidėjo Dinamikai žaidžiant mažumoje, keliomis klaidomis gynyboje ir dviem žaibiškais Augusto Trinkūno įvarčiais. Tiesa, Povilas Malinauskas tuoj irgi žybtelėjo pataikymu iš kairės, bet iniciatyva jau buvo perėjusi į Alyčio pusę. Galutinai rungtynių likimą pasprendė savalaikis alytiškių strategų ėjimas. 38 min. į aikštę žengė Ugnius Vainevičius, po keliolikos sekundžių būtent jis pirmas atsiliepė į perdavimą nuo kampinio gairelės – ir rezultatas patapo 4:2. Nusivylęs gynybiniais veiksmais Sergejus Viliavinas demonstratyviai paliko vartus ir aikštę, bet Dinamikos tatai neišgelbėjo.

41 min. U. Vainevičius išprovokavo P. Malinausko pražangą, Titas Vitukynas išpildė baudos smūgį ir padidino Alyčio persvarą iki 5:2. Po kelių minučių dinamiškųjų situacija iš nepavydėtinos transformavosi į beviltišką, kai už paskutinės vilties pražangą iš aikštės buvo pašalintas Viktor Skrypnishenko, o už kalbas ir antrą geltoną kortelę pasirodymą baigė D. Jankovskij. 

Ir nors žaisdami mažumoje dinamiškieji pademonstravo tvirtą charakterį, bet įmušti nesugebėjo, o paskutinį tašką rungtynėse padėjęs E. Barysas įrėmino Alyčio triumfo akciją.

„Gerai, kad laimėjome, nes žaidimas nebuvo labai geras, bet mes sezono starte dažniausiai pralošdavome, tad dabar svarbiausia pergalė, o ne gražus žaidimas. Pirmi trys taškai ir važiuojam toliau. Paslapčių čia nėra, žaidžiame taip pat su visais varžovais, šiandien labai gausiai susirinkome, buvo net 17 žaidėjų, tad kilo problemų visiems paskirstant laiką aikštėje. Tokiomis sąlygomis sudėtinga išlaviruoti, kad visi būtų patenkinti ir dar žaidimas būtų geras, bet manau, kad šį kartą pavyko“, – samprotavo Alyčio vadovas Mykolas Adamavičius. 

LENTELĖ. Po šio turo divizione net 7 komandos turi po 3 taškus, o viršūnėje, kaip ir priklauso – nugalėtojų titulą ginantis El Dorado ekipa. Apatinėje lentelės dalyje rikiuojasi iš B diviziono pakilusios komandos ir labai gali būti, kad toks vaizdas bus ir pasibaigus čempionatui.



STATISTIKA. Per keturis mačus komandos sumušė 31 įvartį, arba vidutiniškai po 7,75 per rungtynes. Pirmojo turo vidurkis buvo 8 įvarčiai.

Rezultatyviausiai pasirodė po 6 įvarčius pelniusios ir savo rungtynes laimėjusios El Dorado, Alytis ir Grija, su 5 savo pergalę pasiėmė Eagle Team-Setaltas.

Ant 0 pelnytų dvikovą su čempionais baigė Žalia Raudona, 2 įvarčius išspaudė Dinamika, po 3 – VU MIF ir FM Vilniaus Vytis.

Geriausią gynybą rodė ant 0 atstovėjusi El Dorado, 2 prasileido Alytis, po 3 – Eagle Team ir Grija.

Prasčiausiai savo vartus sergėti sekėsi Žalia Raudona, Dinamika ir FM Vilniaus Vytis vartininkas, kamuolį iš tinklo traukusiems 6 kartus. 5 įvarčius išsitraukė VU MIF vartininkas.

SNAIPERIAI. Net 10 futbolininkų pelnė po 2 įvarčius. Dubliais atsižymėjo Ernest Plavskij ir Aleksandras Mininkovas (abu Grija) bei Edvin Volodkevič (FM Vilniaus Vytis), Paulius Obolevičius ir Osvaldas Čipkus (abu El Dorado), Augustas Trinkūnas ir Edgaras Barysas (abu Alytis), Ignas Kunickas (VU MIF), bei po metų pertraukos Eagle Team gretose susivieniję Tadas Švaikevičius ir Gediminas Skrockas.

Pirmuoju sezono įvarčiu pasižymėjo ir rezultatyviausias 2022-2023 m. sezonų A diviziono žaidėjas Dariuš Jankovskij, o diviziono snaiperių rikiuotės viršūnėje – 4 įvarčius pelnęs Grijos gynėjas E. Plavskij.

DRAUSMĖ. Arbitrai turo metu 4 kartus į viršų kėlė geltonus ir 2 sykius – raudonus stačiakampius. Šia prasme labiausiai pasižymėjo Dinamikos komanda ir dvi geltonas (bei automatinę raudoną) už kalbas su arbitru užsidirbęs Dariuš Jankovskis, bei tiesiogę raudoną pelnęs Viktor Skrypnishenko. Už tai dinamiškiesiems teks praleisti vienerias rungtynes.

Po vieną geltoną kortelę gavo El Dorado žaidėjas Rimvydas Strazdas ir VU MIF atstovas Ignas Kunickas.

PROGNOZĖS. Apžvalgininkas pademonstravo savo „know-how“ ir teisingai nuspėjo visų keturių rungtynių nugalėtojus. O ir su rezultatais trūko visai nedaug: Grija laimėjo 6:3, nors spėjime buvo 7:3, Eagle Team laimėjo 5:3, nors prognozė sakė 4:2, o Alytis laimėjo 6:2, nors spėjimas sakė, kad bus 6:4. Tik El Dorado visai nepaisė prognozių ir laimėjo 6:0, o ne 5:2.

Po antrojo turo Apžvalgininkas prieš Komandas pirmauja 6-1 ir kol kas nesimato, kas jį galėtų sustabdyti.

TURO RINKTINĖ.

Turnyrinė lentelė

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
VKomandaRPerLygPra+-+/-T
1El Dorado3300142+129
2FK Eagle Team - Setaltas33001811+79
3FK Alytis3201128+46
4FC Žalia Raudona42021614+26
5FK Fortitudo32011210+26
6FK Grija3102101003
7FK Dinamika3102611-53
8FM Vilniaus Vytis31021016-63
9VRFM3102511-63
10VU MIF4004818-100

Varžybų rezultatai ir tvarkaraščiai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
Turas 4

Rezultatyviausi žaidėjai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
FotoInformacija
Matas Radžiukynas Komanda:FC Žalia Raudona
8 Varžybų:4
Tadas Švaikevičius Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
5 Varžybų:3
Edgaras Barysas Komanda:FK Alytis
4 Varžybų:3
Pavel Pelakauskas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
4 Varžybų:3
Ernest Plavskij Komanda:FK Grija
4 Varžybų:3
Gediminas Skrockas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
4 Varžybų:3
Lukas Vaičiūnas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
4 Varžybų:3
Kostas Strielkūnas Komanda:FC Žalia Raudona
4 Varžybų:4
Artur Juchno Komanda:El Dorado
3 Varžybų:3
Ignas Kunickas Komanda:VU MIF
3 Varžybų:4

Nedrausmingiausi žaidėjai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
FotoInformacija
Viktor Skrypnishenko Komanda:FK Dinamika
1 0
Romuald Kliukoit Komanda:FK Grija
1 0
Dariuš Jankovskij Komanda:FK Dinamika
1 0
Vydmantas Kuzmickas Komanda:FK Fortitudo
0 1
Viačeslav Rodevič Komanda:VRFM
0 1
Gediminas Skrockas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
0 1
Marius Škadauskas Komanda:FC Žalia Raudona
0 1
Rimvydas Strazdas Komanda:El Dorado
0 1
Ernest Bublevič Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
0 1
Giedrus Šablinskas Komanda:El Dorado
0 1
Gegužė   2024
PrAnTrKtPnŠtSk
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Mūsų partneriai: